#woonplant van de maand #Juni

woonplant maand juni - gorkink natuurlijk - Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas is Woonplant van de maand juni

In juni is krachtpatser Zamioculcas de Woonplant van de maand. Hip, stijlvol en super makkelijk in de verzorging.

Het verhaal van Zamioculcas

Zamioculcas zamiifolia behoort tot de familie van de Araceae, de arondskelkachtigen. Het is een vaste plant met geveerde bladeren die 40 tot 60 cm lang worden. De bladeren aan de dikke stengels zijn glad, glanzend en donkergroen. De plant kan bloeien, maar doet dat binnenshuis zelden, alleen bij sterke verwaarlozing. De aronskelkachtige bloemen groeien vanaf de basis van de plant.

De betekenis van de naam is lastig te herleiden. Culcas is een oude naam voor een ander geslacht Colocasia. De soort zamiifolia heeft bladeren die gelijken op de Zamia-varens, de naam is een samentrekking van die twee. Hij wordt ook wel de ZZ-plant genoemd, als afkorting van de wetenschappelijk naam. Omdat de plant pas sinds 1996 tot het woonplantassortiment behoort, is er nog geen specifieke symboliek aan verbonden. Gezien zijn onverwoestbaarheid zijn trefwoorden als 'kracht', 'overlever' en 'doorzetter' echter heel toepasselijk.

Herkomst en kweken

De natuurlijke omgeving van Zamioculcas bestaat uit rotsachtige grond in laaglanden of de voeten van hooglanden in Oost-Afrika. Zamioculcas komt voor in landen als Kenia, Zimbabwe, Tanzania, Malawi en Zanzibar. Het eiland heeft een rijke geschiedenis dankzij scheepvaart, specerijenteelt en handel die verschillende culturen bij elkaar bracht. Deze kleurrijke achtergrond past goed bij de al even exotische Zamioculcas. De kweek als kamerplant is te danken aan ambitieuze Nederlandse kwekers die halverwege de jaren negentig een goede woonplant in de aparte exoot zagen. De kweek op zich is niet heel ingewikkeld: elk blaadje wortelt vanzelf als het in de grond wordt gezet. Zamioculcas groeit echter zeer langzaam, zodat de kwekers al hun vernuft moeten gebruiken om toch binnen redelijke tijd planten te kunnen leveren. Een warme en vochtige omgeving helpt daarbij.

#verzorging

Zamioculcas (afgekort naar Zamia) is een 'easy care' product en kan veel hebben. De Zamia kan goed op een lichte plek staan (helaas niet in de felle zon.. ;-)) en hij heeft ook geen moeite met een wat donkerdere plek. De Zamia houdt van kamertemperatuur en niet van heeeeeeel erg koud zijn. Het enige waar Zamioculcas echt niet tegen kan is een voetbad.

Advies

Eens in de maand wat plantenvoeding geven, het blad regelmatig sproeien met lauw water. Eventueel kunnen oude bladeren worden verwijderd.

tekst en foto credits www.bloemenbureauholland.nl

Bestellen 

Via mail : bestel@gorkink.nl

Per telefoon : 055 3554585

In de winkel : asselsestraat 40

Scroll to top